Contra trobada amb el Dr. Eduard Estivill l El TIinglado (St Feliu de Guíxols) 16 de gener de 2025

 El passat dijous 16 de gener, un vespre d'hivern amb pluja i fred, les TNG teniem la primera cita del 2025 al restaurant El TInglado de Sant Feliu de Guíxols, una trobada amb un dels principals especialistes europeus de la Medicina del Son, el Dr. Eduard Estivill. Proper, vital i enèrgic i un gran comunicador, ha estat estudiant molts anys i n'ha escrit diferents llibres, parlant i abarcant moltes de les patologies del son.  

Com a bon divulgador que és ens va explicar la importància d'aconsseguir un son reparador i de qualitat,sense primer fer-nos una introducció del procés del son, que va comparar amb els graons d'una escala, separat amb tres nivells clars: son superficial, son profund i son REM. 

D'una manera amena, ens va explicar i aconssellar la improtància de la qualitat del son, coses que podem fer i ens poden ajudar molt a conciliar el son:  

  • Quan ens fem grans tenim menys son i molta gent amb 6 hores de son en fan prou, és normal i simplement cal adaptar-se a aquesta realitat i complementar-ho amb alguna migdiada curta, que servirà per continuar la tarda amb energia fins al vespre. D'aquesta manera, s'eviten l'ús de medicaments innecessaris. Recomana anant a dormir una mica més tard, sobre la mitja nit i així després ens llevem a les 6h00 del matí perquè ja no tenim més son i amb una petita migdiada, una persona gran pot funcionar perfectament i amb una bona qualitat de son. Sino fa la migdia, segurament acabarà anant a dormir abans i despertar-se molt aviat a la matinada.
  • Intentar reduir fàrmacs, els somnifers que no siguin necessaris
  • Bons hàbits a l'hora d'anar a dormir, horari, sopar aviat per poder fer la digestió, relaxar-se una mica abans d'anar a dormir mirant la televisió o llegint un llibre. 
Durant la xerrada va fer especialment atenció, donat que el TNG som dones, sobre "el son i les dones" i totes les alteracions que tenim al llarg de la nostra vida - més que els homes  - i el poc que s'ha estudiat. Comencem ja durant la primera regla, moltes noies amb amb disfòria, - alteracions lligades a la mestruació com cansament, mal estar, símptomes físics o emocionals- ja tenen problemes per dormir bé , durant l'embaràs i una vegada hem tingut el bebè i sobretot els primers mesos de vida del nounat,estem cansades i a les nits dormim poc, aconssella aprofitar dormir quan el bebè dorm - encara que sigui de dia - ja que el petit encara no té el rellotge biològic creat i no té horaris. D'aquesta manera la mare evitarà anar tan cansada.  I fialment, a la menopausa un tema que no s'ha estudiat i que afecta a moltesdones. Se sap que hi ha una falta de melatonina, i per això moltes dones tenen molts problemes per dormir en aquesta etapa de la vida. Una dada interessant, del 100% de les persones que pateixen insomni, un 60% són dones. El Dr. Estivill creu que també hi ha un tema inherent a les dones, a com som i com ens comportem, actualment treballant fora de casa, però encara assumint moltes de les responsabilitats familiars i de la llar, fent que ocasiona moltes càrregues, mal de caps que acaba derivant amb insomni. 

HI ha moltes patologies del son, però una de les més comuns és RONCAR, tot i que les dones no ronquem igual que els homes, els estrògns ho evitent, nosaltres també ronquem. En la majoria dels casos afecta a homes, dones durant la menopausa i a alguns nens, ja que tenen amigdales. Els ronquets són provocats pel tancament de les cordes vocals, així fa que fem soroll al respirar mentre dormim (roncar), també per la pèrdua de musculatura.Quan es tanca el coll és el que provoca les abneas, molt perilloses però que el nostre cervell sempre ens acaba despertant de cop per avisar al roncador. Per tant, en aquests casos són persones que no dormen bé.  A més, les persones que pateixen abneas tenen perill de poder tenir un infart mentre estant dormint. Per tant, és important poder fer-ne un estudi i ajudar a aquest tipus de pacients amb aquest tipologia. 

Va ser tot un luxe poder escoltar al Dr Estivill, poder apendre sobre un tema que realment ens afecta a tots d'una manera o altra i que cal donar-li la importància que es mereix, molta! Si tenim problemes per dormir, cal anar a un especialista que ens pugui ajudar, moltes de les patologies tenen cura  o solució i ens ajudaran a tenir millor qualitat de vida, descansant correctament, millor rendiment a la feina, tenim millor humor..."El son, el nostre tresor més gran".