Contra de la trobada gener amb Rossend Domènech, "Els nous bàrbars" l Espai Cuina RIu Viu de Palamós

La nit comença amb la presentació de la TNG,  Lola Puig, mestra de professió, cuinera per plaer i professió i terapeuta compromesa amb l’alimentació ecològica i de Km0. La Lola és propietària del Restaurant El fort de Ullastret on ha treballat com a cuinera durant 19 anys. Ara, tal i com ella defineix a la seva web, https://www.lolapuig.cat/ ,   es dedica a acompanyar a empreses, famílies i persones a transitar el canvi cap a una alimentació més conscient, equilibrada i en harmonia amb la mare terra.

La junta de les TNG va pensar que el mes de gener era el moment ideal, després de les festes de Nadal, per fer una reflexió sobre l’alimentació i és per això que van acollir la proposta de la Lola de portar al periodista Rossend Domènech, el seu mentor des de que el va conèixer a Itàlia,  per fer una reflexió sobre el seu últim llibre Els nous bàrbars enfocat també a pensar sobre la nostra alimentació en aquest canvi d’època que estem vivint.

La reflexió d’en Rossend va anar més enllà de l’alimentació, el seu discurs intens i introspectiuens va portar a rumiar, a algunes profundament, a altres no tant, sobre el moment complex i fins itot complicat que estem vivint i com adaptar-nos o dominar els canvi que s’estan produint. Ell ja ho va avisar al inici de la conferència : “us convido a participar de la meva reflexió”.
Us recullo en format resumit les reflexions claus que va fer, d’altra forma, si em permeteu la ironia, això es convertiria en un assaig filosòfic sobre l’època contemporània:

El mòbil té més importància que les tres caravel·les de Cristòfol Colon, així comença la conferència. El comprem sense saber fer-lo anar, sense configurar-lo, i per tant sense dominar totes les seves eines (diu que la càmera es pot obrir automàticament i registrar-ho tot). El mòbil ha creat atur, per haver substituït moltes feines, però també a obert la possibilitat de nous tipus de feina (ha eliminat la distància geogràfica). Afirma que si el mòbil permet treballar des de casa, a les hores està fomentant el convertir-nos en professionals “free-lance”, i que això implica pagar la quota d’autònoms i perdre els drets laborals, construïts durant anys i,  que els estem perdent de tal forma, que els nostres fills ni sabran que existeixen i per tant no es queixaran. L’estómac em fa un sotrac, perquè com moltes de vosaltres, jo soc autònoma i totes les meves creences de que ser una dona emprenedora m’aportava llibertat i donava sentit a la meva vida, se’n van a norris. Sort, que una TNG intervé per dir que els drets no s’hereten, sinó que es construeixen en cada època i que els nostres fills tindran la responsabilitat de lluitar pels seus propis. Em quedo molt més tranquil·la.

Tenim ordinadors des de fa 30 anys aproximadament. Aquest “bàrbar” ja el tenim domat (el mòbil no) i per tant diu que no el podem considerar destructiu, que ha donat lloc a noves feines, com per exemple pel tema dels anti-virus. Ara bé, la tecnologia porta altres perills, diu, que ja estem preparats per tenir introduït un xip a la nostra mà que ens permeti entrar a l’ascensor, fer fotocòpies, obrir portes i fins i tot pagar, aquí sí que tenim un perill. Que ja existeixen robots intel·ligents , que encara no estan en el mercat; es veu que Bill Gates va avisar de que els robots haurien de pagar impostos perquè  substituirien llocs de feina, i això va fer que els governs ho aturessin tot; però que d’aquí 30 anys veurem robots i ciborgs pel carrer. Que ja existeix un restaurant, no sé on, on t’atenen robots. Tot això va provocar que el cap de setmana acabes parlant amb uns amics sobre si els ciborgs, a part de fer les feines domèstiques, serien els nous vibradors. No crec que en Rossend volgués provocar-me aquest tipus de reflexions. Però si és cert que també va dir que el PIB d’un país té en conte la riquesa obtinguda de les drogues i la prostitució , així doncs, ¿Els robots o ciborgs, en el futur, s’ocuparan de la prostitució?. Com a mínim eliminaríem el tràfic de persones, especialment dones.

Un altre sotrac a l’estómac quan vaig sentir que  els accidents de tràfic també generen riquesa pel país, ja que donen feina a hospitals i policia, entre d’altres, i que per tant, això potser comporta que no es treballi tant intensament en la seva prevenció.

I en aquest moment de la conferència comença un repàs d’alguns  dels invents que van produir elsgrans canvis d’època. La llum, abans d’ella, patrimonis de la humanitat com la biblioteca ’Alexandria es van cremar, però a partir d’ella els bombers de la Roma antiga, elevats a una categoria de granrellevància, van perdre el seu estatus. La impremta de Gutenberg que va provocar que els llibres deixessin de pertànyer només a una elit i que es creessin escoles per aprendre a llegir. El vapor com una nova energia que va impulsar que existissin trens, cotxes i fins i tot la revolució industrial.

Aquí un nou pensament negatiu, ja que els pagesos es van convertir en operaris de fàbrica i ells , inclosos els menors d’edat, van començar a treballar en condicions d’ higiene poc recomanablesprovocant la mort de molta gent. 

¿Quan parlarem de l’alimentació? Una TNG em xiuxiueja “tot això ja m’ho van ensenyar al cole”.

Ara també estem en un canvi d’època, diu en Rossend, a Xina ja s’ha creat una identitat digital única i universal que serveix absolutament per tot. I les grans potencies ja estan pensant en una rentamensual universal a canvi d’uns treballs molt diferents als actuals. Una altra TNG intervé per dir ques’està adonant que anem cap a una societat on viuran persones autòmats i sense objectius,  peròuna altra TNG diu que la tecnologia, ens permet que la informació arribi a tothom i que ara es pot feruna carrera universitari a distància gràcies a ella. En Rossend, continua explicant-nos que la revolucióindustrial va donar lloc a la burgesia i que aquesta va fer els seu paper conduint a la societat, que quan aquesta va desaparèixer va sorgir la classe mitjana. Que tots aquests canvis generen noves societats, amb nous valors.

Ja són les 22.15h i ara comencem a parlar de l’alimentació, però algunes TNG, inclosa jo, s’han aixecat per agafar una copa de vi. 

En Rossend ens explica que s’està estudiant la producció de vegetals sense terra per poder cultivaral desert per exemple. Que comprar al supermercat ens permet comprar absolutament de tot en un espai concentrat, però que la gent no es pregunta d’on ve aquella patata o com ha estat cultivada.

Que als nens urbanites se’ls compra un hort urbà per a que aprenguin que les coses que troben al supermercat surten de la terra. Que les etiquetes dels productes són indesxifrables, que ningú sap que significa E-400 i que per tant s’ha de canviar el sistema per a que tothom pugui entendre ques’està menjant. Que ningú sap de l’existència de policies de la salut que registren exactament la qualitat dels aliments. Que el vi conté sulfits però que ara s’afegeixen més que no formen part de laseva composició natural per assegurar la seva conservació sobre tot per assegurar la seva exportació.

Afirma que la claredat en les etiquetes dels aliments serà la nova democràcia. Gran frase. 
A partir d’aquí, estimades companyes, he de confessar que vaig parar de prendre notes. Tenia gana. Però he fet l’esforç de buscar per internet informació sobre les reflexions que fa en Rossend, exclusivament sobre l’alimentació i, aquí us deixo el poquet que he trobat.
  • Els aliments, el menjar, s’ha convertit en el negoci més gran del món.
  • Però, mengem més bo i més sa que abans?
  • Per a la major part dels ciutadans, les famílies ja no són ara el lloc on s’aprèn a menjar i on s’ensenya els fills a cuinar.
  • Com resoldre una qüestió tan important per a la salut i la vida diària de tothom?
  • El trauma dels llagostins bornis, alerta sobre el desconeixement d’allò que menja la majoria, dels perills dels transgènics, de la
    ignorància de la majoria de consumidors que molts menjars, i també la quantitat i el calendari d’aquests menjars, no són possibles sense una actuació bioquímica perjudicial per la salut. I com sovint s’està més atent a la gastronomia –i al guany del botiguer i el restaurador– que a la dietètica. S’alerta, doncs, la falta de consciència ecològica, per no dir-ne analfabetisme.
https://www.elpuntavui.cat/opinio/article/8-articles/1673267-aliments-barbars.html

Contra escrita per Eva Garcés
febrer de 2020

Fotos de la trobada aquí