Comencem l'any 2020 amb una proposta de la TNG Lola Puig, qui ens porta al periodista Rossend Domènech de ponent el divendres 24 de gener a l'espai "Cuina Riu Viu" (Palamós).
Rossend Domènech (@rossenddom ) va néixer a La Cellera de Ter (Girona), és periodista i passa bona part de l’any a Itàlia, des d’on escriu per a El Periódico de Catalunya. Junt amb Antonio Asensio i altres sis periodistes l’any 1976 va fundar l’històric setmanari Interviu, que va influenciar la premsa espanyola després de la dictadura. Durant uns deu anys va exercir com corresponsal de guerra, a Orient Mitjà, Llatinoamèrica, Àfrica i els Balcans.
Ha col.laborat amb Altair, Viajes (National Geographic), Clio i Lonely Planet. A Roma, col.labora en un màster d’agricultura i tradicions a la Universitat Tor Vergata de Roma. L’any 2003 va ser un dels fundadors del Gruppo del Gusto a Roma, que compren uns 100 corresponsals de tot el món, que escriuen sobre agricultura i aliments.
Ha publicat “El trauma de los langostinos tuertos” (Ed. Avant, 2019), “L’aventura de les finances vaticanes” (Ediciones B,1989) i amb Xavier Febrés ha escrit “Roma, passejar i civilitzar-se” (Plaza y Janés, 1987; Proa, 2000)
Entre altres, ha rebut els premis Mare Nostrum Awards (2015), Words of Wine (2011) i el Saint Vincent de periodisme de la Presidència de la República Italiana (2002).
Rossend Domènech ens farà una reflexió de tots els CANVIS que s'estan produint en l'actualitat i com ens afecten, com afrontar-los...N'ha escrit un llibre,"Els nous bàrbars" (ed. Gregal i on fa una reflexió del canvi d'època que estem vivint dins la història: en la vida quotidiana, en l’alimentació i en la informació.
Tots els canvis d’època de la Història s’han produït perquè es varen descobrir coses noves. Eren els forasters, que al començament podien semblar uns bàrbars. Després, quan ja es varen haver instal.lat, ja res no va ser igual a com havia estat abans.
Ara nosaltres ens trobem enmig del pas d’una Època a una altra de la Història. És un moment complex i fins complicat, però oposar-s’hi és inútil i potser estúpid, perquè els canvis es produiran igualment. Per això és millor aprendre a manejar-los i a domar-los.
Mirant el passat, podem pensar, per exemple, en els canvis que va comportar el descobriment de l’imprempta, que va obligar a aprendre a llegir i a escriure. Una revolució. O en la descoberta de l’Amèrica, que va comportar el canvi de tots els mapes del món i l’arribada a Europa de nous aliments i cultures. En l’electricitat que, després de segles de cremar olis i candeles, va allargar la llum del sol i del dia. El vapor, que va permetre el naixament dels cotxes, trens i màquines industrials I també dels obrers, dels sindicats i de la burgesia.
Nosaltres mateixos som protagonistes de l’arribada de la informàtica, que en pocs segons vincula qualsevol part del món amb una altra i que permet de fer operacions fins ara impossibles. S’està introduint la intel.ligència artificial, que substituirà a la persona humana en moltes activitats. Hi ha els algoritmes, que ja actualment decideixen i condicionen les nostres decisiones, siguin viatges,vacances, llocs de treball, acomiadaments, decisions dels governs... Pensem també en la hibridació de les sements (esterilització), en la química sintètica i la manipulació genètica, que han canviat i canviaran els aliments....
- Com fer front a tots aquests forasters, nous bàrbars, que estan destruint aspectes de les nostres vides que consideràvem eterns i en proposen d’ altres que no sabem cap on ens portaran?
- Totes aquestes coses constitueixen un progrès, però també ens plantegen preguntes i potser dubtes. Hi ha, tenim alguna manera per orientar-nos enmig d’aquest canvi?
QUI PREPARA EL SOPAR?
Aquesta vegada també cuinarà una altra TNG, la xef Miriam Fontanet a l'espai que gestiona a Palamós, Cuina Riu Viu, una cuina saludable i sostenible, basada amb productes vegetals
ON?
Cuina Riu VIU
Palamós 17230 (Girona)
+34 618872798
+34 972960781
Cuina Riu VIU
Palamós 17230 (Girona)
+34 618872798
+34 972960781
C/Barcelona 10, local 1
PREU: 23 euros (si us plau, porteu-ho amb cash!)
Us hi esperem!