Contra "Proteïnes, canvi de paradigma" ponència d'Anna Carabús (Hotel Barcarola,)

Ens trobem a segona línea de mar, a l'Hotel Barcarola de Sant Feliu, un hotel de gerència holandesa i on la seva nova Directora d'Operacions la Mare (membre també del TNG), ens va atendre i tractar fantàsticament bé, posant-nos totes les facilitats. 

La ponent, una "crack"! l'Anna Carabús, Business Development Manager Food Inddustry a IRTA (Institut Investigació i Tecnologia Alimentàries), situat a Monells és enginyera agrònom per la Universitat de Lleida (2010) i Doctora en Veterinària per la Universitat de Zaragoza, a part duna gran comunicadora i amb un gran somriure, va dedicar unes paraules a l'inici de la nit a la seva mentora, la nostra estimada Georgina Regàs, a qui vam recordar i on tot i escoltar-nos des d'on estigui, encara ens va fer somriure pensant amb ella, la seva emprenedoria, la seva tossuderia ( ja sabeu que gràcies a anar a contracorrent, va fer mooooltes coses!) i la gran persona que va ser. 

L'Anna ens va explicar de forma planera el "Per què de la proteïna alternativa", les peces claus perquè poguem entendre que no només els vegans o els vegetarians n'acabran menjant d'aquí uns anys, sinó que serà una necessitat a nivell mundial.  Si anem al supermercat, ja es veu una gran diferència en els darrers 3 anys, abans només s'hi podia trobar el tofu, avui dia hi ha una gran varietat de productes de soja, algues, i altres proteïnes. 

Però, a què es deu aquest canvi? Doncs hi ha una estimació de Nacions Unides que diu que a l'any 2050 la població mundial haurà augmentat un 30%, Això vol dir, que hi haurà més ingesta de proteïna, un element essencial de la nostra dieta. Al  2035 ja es menjarà més del 50% de la proteïna, Xina, India, Brasil...ja estan demanant més proteïna. El problema és que no hi ha prous recursos per poder abastar tota la demanda (cultius i animals) , per tant, alguna cosa ha de canviar. 

Nou consumidor "ètic" , és aquell que de forma voluntària decideix menjar e¡menys proteïna d'origen animal, sigui per consciència ecològica,  animal, etc. tot i que li agradi la carn. Seria el que s'anomena "flexiterià", un consuidor del que cada vegada n'hi ha més. 

Però, com es fa aquesta proteîna?

  1. "Plant based": amb una gran varietat de cultius. És el més instaurant. 
  • FRESCOS: salsitxes, bistecs, hamburgueses
  • CUITS: embotits veggie
  • CURATS: embotit curat vegetal
  • HIBRIDS

 2. Algues:microalgues i macroalgues)Les algues, d'altra banda, és una gran font de proteïnes, és un producte molt pur i n'hi ha moltes, tot i que aprovades pel consum humà només n'hi ha 3 varietats. Amb les algues en podem fer cremes, craquets, pa, apstes, barretes energètiques, anàlegs càrnics... La més coneguda és sobretot l'ESPIRULINA(que se'n cultiva a Lleida), tot i que després n'hi ha molts cultius i se'n porta d'Àsia. 


3. Fermentació : fongs, llevats i bacteris

Pot ser fermentació LÍQUIDA (cervesa, iogurts), SÒLIDA (salsitxes, bacó...que ho aconssegueixen amb fongs). La líquida es fa amb aigua i sucres. També l'anomenalda fermentació de PRECISIO (Cas de l'empresa "Impossible Foods", que estan buscant la manera d'aconsseguir que una hamburguesa vegana sigui més sucosa, a EEUU ja està aprovat, a Europa encara no. 

4. Insectes:larves i insectes (molt usat ja avui en dia sobretot per pinso de gossos i farines)

Hi ha larves aprovades pel consum humà, en fan sobretot farines. Hi a Catalunya ja hi ha algunes garanges. 

5. Carn cultivada amb cèl·lules mare i serum motriu 
És un mercat a l'alça que afecta al nostre sector primari. Està creixent a tot el món. Actualment, hi un important estudi que ja ha detectat la important penetració al mercat, sobretot pel que`fa a les "llets" vegetals o begudes vegetals, altres com formatges "veggie", per exemple, encara no estan ben aconsseguits. 

La ponència va ser molt interessant, i crec que moltes de nosaltres ens vam quedar amb les ganes de saber és i aprofundir en el tema, sobretot potser a nivell més "dietètic" i de "consum". 

Per les que volgueu saber més, el proper 15 de novembre a Girona s'ha organitzat el Forum Carnico (www.forumcarnico.com) per poder conèixer, debatre i saber molt més d'aquest "canvi de paradigma" i les proteïnes alternatives. 

Gràcies!

Mercè