Contra de la trobada amb Karina Gibert - Impacte de la Inteligencia Artificial al món empresarial

 La intel·ligència artificial és una de les grans revolucions dels nostres temps i està transformant tant la manera com vivim com el món professional com el nostre dia a dia. La Catedràdica a la Universitat POlitècnica de Catalunya-Barcelona TECH (UPC) i Doctora en Informàtica Karina GIbert ens va fer una ponència molt interessant el passat 15 de febrer sobre l'impacte de la Intel·ligència Artificial (IA) en el món empresarial i com s'usa aquesta potent tecnologia i com pot ser encara més eficient. 

La Catedràdica Karina Gibert ens va explicar d'una manera molt planera què és la IA i totes les especialitats que té. Ens va sorprendre saber que la IA va començar al 1956 amb màquines que imitaven el comportament humà. En realitat hi ha molts referents al llarg de la història de la humanitat que en parlent: des de la Iliada d'Homer on l'or va cobrar vida fins a l'actualitat, on hi ha robots amb cares humanes. 

La Catedràdica Gibert està especialitzada en treure coneixement usant les dades a través de l'àlgebra. La IA té moltes especialitats i resolt molts problemes, molt més que altres ciències. Permet incorporar IA al coeixement a través de la lògica, junt amb la informàtica i això no ho fan totes les ciències. A la nostra vida diària no ens n'adonem, però anem introduint la IA: l'Alexa, la SIDI, el contestador automàtic de les empreses, GPS, la ROOMBA, el diagnòstic mèdic basat en imatges (detectar tumors, malalties, etc)

Però per fer tots aquestes avenços calen DADES, dades que es recullen de les empreses, dades de la població. El repte que té ara la IA és com resollir aquestes dades d'una manera ètica. Actualment, per exemple, moltes d'aquestes dades que es recollen quan naveguem per internet, donem permís a través de les COOKIES que ens apareixen a les webs perquè recollin les nostres dades. Tots estem exposats, cal una regulació i que la recollida d'aquestes dades sigui segura i confiable i no vulneri els drets de les persones. Està clar que la IA ens ajuda a evolucionar i ha aportat grans projectes , però és étic? La Catedràdica Gibert ha participat en projectes molt interessants, un durant el COVID on es van fer enquestes a persones vulnerables, actualment hi ha el projecte GAVIUS fruit de la investigació que es va fer aleshores i que ajuda a les personles vulnerables a demanar ajudes. O la depuració d'aigües residuals, la optimització dels parcs eòlics, el xat CPT que ofereixen moltes empreses amb informació bàsica de serveis, etc

Però fins a quin punt volem que ens observin? És ètic? Actualment ja s'ha començat a regular la informació que donem (Cookies), però a la XIna per exemple la visió és molt diferent, les dades de la població són del govern i les poden usar pel què considerin. 

Catalunya ha estat molt pionera en la IA i en la normativa, però si que és veritat que encara faltarien moltes dones doctores, enginyeres, informàtiques, especialitzades en robòtica o matemàtiques perquè la IA ens tingués en compte com a dones, pensés en nosaltres i una mica més com nosaltres, i no com l'heroina guerrera del videojoc que apareix quasi amb biquina a lluitar, contra un heroi tapat fins a les celles amb una gran armadura...! aquí està clar, que no hi havia cap donar en el moment de del disseny del videojoc. 

Gràcies Karina per humanitzar-vos la IA i fer-nos entendre molt sobre aquesta ciència tan important i que evoluciona a pasos gegants, tot i el debat ètic que hi ha al darrera, la nostra societat i les nostres empreses i negocis ha pogut evolucionar gràcies a la iA, però cal regular-ne molt bé els usos, així com la informació que necessita per portar-la a terme. 

El el restaurant "Sabor a Brasa" que s'obrirà al públic ben aviat, ens va acollir en aquesta trobada del passat 15 de febrer amb IA, però també un sopar a peu dret exquisit. Vam gaudir d'una gran trobada de TNG's, amb bona companyia i una fantàstica i propera ponent. Gràcies Karina!