Contra de la conferència de Magda Campins - gestió de la pandèmia de covid-19

 

El lideratge i l’autonomia professional van ser vitals per poder donar una resposta eficient a l’esclat de la pandèmia de covid-19 a Catalunya. Aquesta és la valoració que en fa la doctora Magda Campins, especialista en medicina preventiva i epidemiologia que va abordar la gestió del coronavirus des de l’Hospital Universitari Valld’Hebron i que posteriorment va ser presidenta del Comitè Assessor de laCovid-19 a Catalunya.

La Magda comença la seva ponència per a les TNG al restaurant del Club Nàutic de l’Estartit subratllant la vulnerabilitat de l’espècie humana i posant nom i cognoms a les xifres devastadores que ha deixat la covid-19 a nivell mundial: 5’9 milions de morts notificades, que s’estima que podrien elevar-se fins als 18’2 milions.

Malgrat aquests números, comparteix amb humilitat però amb orgull d’equip, com la responsabilitat compartida, la transparència, el treball en equip i sobretot la confiança van ajudar els professionals sanitaris a donar una resposta eficient a la pandèmia.

L’anticipació d’un hospital de referència com Vall d’Hebron va ser clau diu, tant pel que fa a la planificació que es va fer abans de l’arribada del virus a Catalunya com a la resposta i adaptació a les necessitats d’infraestructures, de personal o d’equipament que van sorgir durant la primera onada.  Una anticipació que la Magda reconeixia que el propi subdirector de l’OMS, Bruce Aylward, va qualificar l’abril del 2020 d’”impressionant” i “exemplar”.

La Magda no ens amaga l’angoixa que van patir els sanitaris davant de la manca d’eines per actuar, els ingressos descontrolats, la falta d’espais o l’escassetat de material, però també comparteix amb el grup l’emoció de viure els retrobaments entre familiars separats per la covid, el gir en la gestió de la pandèmia que va significar la descoberta dels pacients asimptomàtics tot fent cribratges a les residències o l’arribada de les primeres vacunes, que qualifica “del moment més feliç de les nostres vides”.

Propera i sincera, es confessa amb el grup reconeixement que es van viure moments èticament i deontològicament complexes, com la declaració de mesures dures com el confinament total, la reutilització de material d’un sol ús esterilitzat per l’escassetat que hi havia, la utilització de tractaments o productes que encara no estaven recolzats per l’evidència científica o la por dels sanitaris de tornar a casa sense exposar les seves famílies, que finalment es va resoldre amb la obertura d’hotels per a sanitaris.

La honestedat i transparència de la Magda atrapen al grup, que en un ambient de confiança pregunta i comparteix reflexions personals sobre aquesta pandèmia que d’una o altra manera ha afectat a tothom. Acabem amb una fotografia de l’equip de la Magda, a qui aplaudim, conscients que valors com el compromís, la honestedat, el treball, la responsabilitat, la solidaritat o la humilitat són els que ens han salvat.